Тази дата е официалния рожден ден на легендарната руска водка.На 31

...
Тази дата е официалния рожден ден на легендарната руска водка.На 31
Коментари Харесай

31-ви януари. Рожденния ден на руската водка

Тази дата е формалния рожден ден на легендарната съветска водка.

На 31 януари 1865 година  Дмитрий Менделеев   пази своята популярна докторска дисертация  „ За съединяването на спирта с водата ” , над която ученият работил цели две години. Тя се съхранява в музея на Менделеев в  Санкт Петербургския държавен университет .

В труда си Менделеев изследвал  разтворите на алкохол и вода , тяхната централизация и температури. В четвъртата и петата глава се приказва за концентрациите на  33,4% и 40% разтвори , като е ясно, че не става дума за биохимичното им влияние върху живите организми. Възможно е да става въпрос за  съвпадане , само че до през днешния ден 40-градусовата водка се счита за  стандарт в съветското произвеждане .

Въпреки това се допуска, че съветската водка съществува  най-малко от 600 години . В началото тя се е произвеждала от  пшеница или ръж   и била доста известна както измежду простолюдието, по този начин и в аристократичните среди.

По времето на  Петър Първи   обаче водката била само  към 20-градусова  и с това име наричали на практика всяко хлебно вино. Монархът, който доста обичал питието, въвел и понятието  „ чашка-глоба ” . Тази “чашка ” побирала към 1,5 литра водка и трябвало  да бъде изпивана на един мирис  от закъснелите на празненствата.

Именно Петър Велики разрешил и на  дамите да пият водка на публични места . Обичайната мярка по това време била  150 грама . Иначе водката се продавала на  ведра с размер 12,5 литра .

В края на 19 век страната иззема монопола по производството на водка и налага  40-градусовия стандарт , който и до през днешния ден известно се свързва с името на химика Менделеев.

На почитателите – Наздраве!

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР